Szeged2011

esemény:

Merkantil Bank NB II 2017/18

időpont:

2018. 02. 25. vasárnap, 00:00

csapatok:

Szeged 2011

x

Vác FC

hátralévő idő:

Ismét kiesik Szeged első számú csapata az NB II-ből?!

Dehogy esik! Adem Kapic a 10. új edzőjével rendezi a sorokat!
Bentmarad a Szeged 2018 tavaszán, de már Supka nélkül...
Kiesik a Szeged az újabb trénerrel is az NB III-ba...
Kiesik a Szeged, de Supka ehhez már nem adja a nevét...
Kapicot menesztik, de az új vezetőedző megmenti a Szegedet!
email:
gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, szerkesztő: +36/70-264-1595
Patrascu János (U19): +36/20-386-7566
és Majó Ádám (U17): +36/70-603-3854
és Kiss Balázs (U15): +36/70-417-6070
és Vágó Mihály (U14): +36/30-576-4103
hazai mérkőzések helyszíne:
Gyula, Grosics Akadémia
utánpótlás edzések, mérkőzések helyszíne:
Szeged, Hunyadi tér, Dózsa-pálya; Kiskundorozsmai Sporttelep és Szeged-Tápé Sporttelep
jegyárak:
Egységesen: 1000 Ft
Jegyvásárlás regisztráció után vagy Szeged 2011-es hivatalos szurkolói kártya felmutatásával lehetséges.
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel.

Kié is a 118 éves szegedi futball-múlt?!...

2017.12.06.

Ami nem sikerült az MLSZ korábbi elnökének, a hazai és nemzetközi futballporondon egyaránt elismert  dr. Bozóky Imrének, a Szeged 2011 Kft. jogi képviselőjének az FK 1899-cel, nevezetesen a civilben ugyancsak ügyvéd, dr. Havas Péterékkel folytatott 2011-es tárgyalásain, azt most, 2016 nyarán  Halkó Pál, a Tisza Volánból lett SZEOL SC ügyvezetője simán megtette Havas Péter FK-s elnökkel, s ezzel két hatalmas legyet ütött egy csapásra. De van még itt egy kis probléma... Öntsünk már végre tiszta vizet abba a bizonyos pohárba!

kép

 

2016.július 5-i újsághír:
http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/07/labdarugas-tradicionalis-cimerrel-uj-mezszponzorral-folytatja-a-szeol-sc.html#more-647597

Ami nem sikerült Bozóky dr.-nak, a Szeged 2011 jogi képviselőjének  az Fk 1899-cel, nevezetesen a civilben ugyancsak ügyvéd, dr. Havas Péterékkel  folytatott 2011-es tárgyalásain, azt most  Halkó Pál, a Tisza Volánból lett  SZEOL SC ügyvezetője simán és kőkeményen megtette Havas Péter FK-s elnökkel, s ezzel két hatalmas legyet ütött egy csapásra:

1. A  SZEOL SC-t ( legfrissebb jelentése Szegedi Egységesített Oktatási Labdarúgó Sport Club, amely az 1993-as alapítású Tisza Volánból jött létre egy nyilvánvaló INSZINUÁCIÓVAL...)  visszavezette a régi SZEOL AK-s (Szegedi Egyetemi és Olajipari Atlétikai Klub) hagyományokhoz, ezáltal nyugodt szívvel, úgynevezett  TRADICIONÁLIS VÁROSI KLUBKÉNT "kalapozhatnak"  egyre több szponzor és természetesen  most már Szeged város vezetésétől is... (feltehetően a túlélésükhöz ezt  "súgták" a városi elöljárók nekik...)

2. Másrészt ezzel a lépéssel Halkó Pálék a  "gyökértelen", mindössze fél évtizedes múltra visszatekintő Szeged 2011 vezetőinek, edzőinek a nyakára tették azt a bizonyos kést, hacsak....
....nem állapodnak meg ők  is, a Püspök Úrék is valami hasonló lépésben Havas Péterékkel, de úgy lehet - amint az lentebb olvasható -, hogy sportszakmailag ill. sportjogilag nézve nem is kell már többé megállapodniuk! Nem bizony!!
Csupán lépniük kell(ene) egy merészet az 1899-es szegedi futballtradíciók felé...

Ellenkező esetben a Szeged 2011-nek nem lehet komoly perspektívája a hőn áhított NB I-re, mert jelen állás szerint a püspöki klubnak sem stadionja (2013 óta az "ígéret mezején"...), sem patinás múltja nincsen!

Mindezek nélkül pedig (nevezetesen 6-7 esztendős "tradícióval"...)  a magyar élvonal elérése LEHETETLEN, úgymond HAMVÁBA HOLT, ezáltal  UTÓPISZTIKUS VÁLLALKOZÁS.

Jómagam - éppen  40 év óta szegedi futballkrónikásként  -  végig ezért kardoskodtam, sőt, harcoltam, harcolok is!

Érdekes "véletlen", hogy a 2016. július 5-i  szeolos sajtótájékoztató előtt  már hosszú hetek, hónapok óta
éppen ERRŐL  SZAVAZTATTAM  A  SZURKOLÓINKAT:

http://www.szeged2011.eu/poll_showall.php,  de.......

......sajnos, a Szeged 2011 vezetőinél (különösen Bánki József sajtófőnöknél, Adem Kapic szakmai igazgatónál) abszolút süket fülekre találtam, legalábbis eddig...

Holott nekik  aztán  végképp tudniuk kell(ene), a Fradi sem volna nemzetközileg is elismert, komoly magyar elitklub az ugyancsak 1899-es alapítási éve, továbbá a "veretes múltja" nélkül!!
Tudták és mégsem léptek ebbe az irányba  semmit sem, mondván, "mi a saját utunkat járjuk"...

Ez bizony, kapitális hiba és természetesen Halkó Pálék azonnal kihasználták, mihelyst 2016 nyarán feljutottak - életükben először  -  a profi másodosztályba....

Nos, a tervezett vadonatúj  Szeged 2011-stadion (előreláthatólag Baróti Lajos lesz a névadója, a szerk.) - óriási késéssel ugyan...  -  de 2018 végéig - 2019 tavaszáig  még meglehet, sőt, meg is lesz a Market Zrt. kivitelezésében!

Ráadásul az eredetileg tervezett 3 milliárdról immár közel 10, azaz tíz milliárdosra bővítve a "Szegedi Ifjúsági Centrum-projektben"! ( A pontos számot azért ideírom: 9.700 millió Ft-os elfogadott beruházási összegről olvashattunk a Magyar Közlöny 2016.december 17-i számában...)

Az szinte biztosra vehető, hogy hasonlót  az NB II-ből tökutolsóként(20.-ként...) kizuhanó SZEOL SC, az egykori Tisza Volán  nem fog tudni építeni a közeljövőben - még a testvéri kapcsolatokra visszavezethető főszponzor, a Halkó Gabriella által fémjelzett Ridikül Magazin segítségével sem...
De az 1899-re eredeztető szegedi futballmúltat - a "régi-új " címerrel -  már megszerezték (legalábbis ideiglenesen, úgymond "meghatározott időre"...)  amivel jelentős erkölcsi, majd ezzel együtt - várhatóan - anyagi előnybe kerültek.

 

 

szeol_cimer

 

 

Amikor korábban Havas Péterrel minderről részletesen is egyeztettem (az összes általa írt e-mail a birtokomban van,  a szerző), a neves ügyvéd váltig azt hangoztatta: a legendás hírű Diósgyőri VTK hűséges szurkolóihoz hasonlóan, ők is (csak és kizárólag!!!) a leendő NB I-es (!!) Szegednek adják majd vissza a dicső, immár 119. születési évéhez közelítő  szegedi futballmúlt nagyszerű jelképeit, ereklyéit!  Amit egyébként a semmiből emeltek magasba még 2005-ben...

Mint látjuk, 2016 nyarán ez korántsem így történt, lelkük rajta...

De van még itt egy kis probléma...
Öntsünk már végre tiszta vizet a pohárba!
Ugyanis a három ominózus jelkép közül csupán a diszkoszvetős címert lehetett jogalappal levédeniük, a másik kettőt viszont nem lehet!

A magyar jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy különféle színeket és évszámokat levédjenek...
Akár magánszemélyek, akár sportegyesületek részére!

Nevezetesen sem a kéket (az ég csodálatos színét), sem a feketét (a gyász örök jelképét...) nem lehet és nem is szabad mások elől  kisajátítani!!

Csakúgy, mint az 1899-es évszámot... Még a világ legnépszerűbb sportágában, a futballban sem lehet!
Hogy miért is?!

Egyszerű oknál fogva. Nem csupán Szeged  legrégebbi futballklubja, a Szegedi AK (anno Szegedi Kerékpárosok és Testgyakorlók Köre néven) alakult meg az 1899-es esztendőben, hanem pl.  - a teljesség igénye nélkül - a Barcelona, az AC Milan, a Cardiff City, az Eintracht Frankfurt, a Werder Bremen, a Marseille, a Lyon, a bécsi Rapid vagy éppen a Ferencváros és a Vác is.

Ergo: egy másik szegedi futballklub, akár a Szeged 2011 Kft.  ugyancsak bármikor és kellő jogalappal fölveheti a "Szeged 1899" nevet (pl. a népszerű "München 1860" ominózus esetét tekintve) - a dicső szegedi elődök iránti tisztelet, a soha el nem múló RESPEKT jeléül!!

Ennek tiltására, megakadályozására nem létezik, egyszerűen nem is létezhet magyar jogszabály.
Tudja ezt nagyon jól a másik FK-s alapító, dr. Lángi Alajos is, hiszen a korábbi cikkem  kapcsán ő hívott fel telefonon, majd amikor erre konkrétan rákérdeztem, rögvest kitérő választ adott - mint a jó ügyvédek általában...

Mindebből markánsan látható, a Szeged 2011 csapata a legendás kék-fekete színkombinációt is bátran fölvehette az új oroszlános címere mellé 2011 nyarán!
Fentiekből következően egyedül a régi diszkoszvetős címert védették le jogalappal  az FK (ügyvéd)vezetői - csak éppen  a valódi sportszakmát tekintve ez merő tévedés!
Magyarul: kapitális baklövés!!!

Sőt, illúzió és szemfényvesztés annak a sporttörténeti ténynek a függvényében, hogy az 1899-es dátum egyáltalán nem kapcsolható össze "vegytisztán" a régi diszkoszvetős címerrel!!

De nézzük csak részleteiben a fölöttébb pikáns helyzetet!
Hát... akkor itt és most tényleg le kell  írnom, hogy történetileg a SZEOL SC név és az 1899-es dátum együtt abszolút nem stimmel, mivel az utóbbi használatára csak a SZAK-kal történő 1977-es egyesülés után a SZEOL AK (amihez a mostani "Tiszavolános SZEOL"-nak sportjogilag és sportszakmailag  abszolút semmi köze, a szerk.) lett jogosult…

A diszkoszvetős címerrel ellátott SZEAC története viszont csak 22(!!) évvel később, 1921 nyarán kezdődött, amikor a Kolozsvári Ferencz József Tudományegyetemet Szegedre telepítették az ország gyötrelmekkel teli, "trianoni megcsonkítását" követően.  Akkor alakult meg mint KEAC, azaz “Kitartás Egyetemi Atlétikai Club” néven...

Következésképpen  a Havas ügyvéd úrék által most oly bőszen emlegetett diszkoszvetős  címer eredeti jogos tulajdonosa az egyetemi klub, a KEAC volt, de sokáig használta a később oly népszerű SZEAC  is.

Ergo: ehhez a címerhez az 1899-ben alapított legendás piros-fekete egyesületnek, a SZAK-nak semmi, de tényleg semmi köze sincsen!!!


kép


Vagyis a 2016 nyarán  "elkövetett  FK-s - szeolos múltrendező projekt" egy totális szakmai baklövésen alapul...

Fentiek kapcsán azt kell mondjam, a múltat nem lehet megerőszakolva, saját képünkre formálva kisajátítani.

Ahhoz legalább ismernünk kell(ene) részleteiben is az eltelt immár közel 119, kétségtelenül  igencsak szövevényes szegedi futballévünket...

Mindezek nélkül a jogi paragrafusok, no meg az ügyvédi praktikák - még merő jó szándékkal leöntve is - de nem sokat, úgymond fabatkát sem érnek...

Ezért is van létjogosultsága a Szeged 2011-Grosics Akadémia majdani NB I-be jutásánál (respekt a tradíciók előtt!) a "Szeged 1899" elnevezésnek - az 1921-ig visszavezethető diszkoszvetős címertől függetlenül.

E sorok írójának javaslataként az alábbi változatokban:Zárszóként pedig álljon itt két citátum...
Nem véletlenül állította egy ókori görög bölcs:


"Aki nem becsüli, értékeli a saját múltját,
az nem értheti meg a JELENT,
és nincsen, nem lehet komoly JÖVŐJE, jövőképe sem..."

Ugyanakkor a világ legnépszerűbb sportágára, a futballra vetítve igencsak helytálló az alábbi megállapítás...

"Az a labdarúgó-klub, amelyik nem vonatkoztatja magát a dicső elődökhöz, az teljességgel gyökértelen és súlytalan a jelenben,
ezáltal pedig halott, úgymond életképtelen a még szebb, eredményesebb jövőre nézve..."

Vitos György

Írta: Vitos György
Készült: 2017.12.06.