Szeged2011

esemény:

NB III Közép csoport 2018/19

időpont:

2019. 03. 03. vasárnap, 14:30

csapatok:

Szeged

x

Pécs

hátralévő idő:

Mi várható a 2018-19. évi NB III-ban?

A Szeged-Grosics Akadémia fölényesen nyeri a bajnoki címet!
Óriási küzdelemben, de a Szeged-GA lesz végül is a bajnok!
Harmadszor csúszunk le az aranyról, ám a klub újra NB II-es lesz
Dobogón végzünk, így maradunk NB III-asok...
Közünk nem lesz a feljutáshoz, beleszürkülünk a harmadosztályba!
Újabb negatív rekord, kiesünk az NB III-ból is...
email:
gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Urbán Flórián: Ezzel a vezetéssel a Szeged nem jut NB I-be!

2018.02.18.

Tavaly decemberben Szegeden is dedikálta az új könyvét, az "Urban Legend - Utánam lehet csinálni, zselés fejű piperkőcök" címűt az egykori 40-szeres válogatott labdarúgó, Urbán Flórián. Az idén már 50. szülinapja felé közelítő, kőkemény szókimondásáról ismert szakember kiváló játékos-pályafutását követően az edzői szakmából már kirekesztettnek érzi magát,  de a népszerűsége töretlen a szurkolók tízezrei között! Mint a Szeged legutóbbi NB I-es csapatának (1999-2000) egyik vezéregyéniségét kértem föl a minap: mondjon véleményt a 120. évforduló előtt álló patinás múltú Tisza-parti labdarúgásról...


– A szegedi könyvdedikálásod előtt, közben és után rengeteg régi ismerőssel találkoztál dr. Erdélyi Endrétől Tanács Attiláig! Milyen érzés egykori szegedi barátokkal, csapattársakkal és fanatikus szurkolókkal beszélgetni?


– Megtisztelő és örömteli! - kezdte vidáman mosolyogva interjúnkat Urbán Flórián, a magyar futball egyik legnagyobb vagánya, majd így folytatta - Ahogy Zalaegerszegen, a 2002-es bajnokcsapatnál, úgy előző klubomnál, az ugyancsak NB I-es Szegednél is mindig örömmel fogadnak Major Laciék, a korábbi játékostársak meg a szurkolók. a csapatorvossal bezárólag... Jót beszélgetünk mindig, sztorizunk és az idő haladtával egyre jobban nosztalgiázunk...

– Hitted volna akkor, hogy a Szeged 51 (!!) élvonalbeli idénye után Veled szerepel a mai napig is utoljára az NB I-ben?...

– Bizony, ezt abszolút nem, megismervén az itteni fanatikus drukkereket! Személy szerint úgy éltem meg Szegedet, hogy például a Dunaújváros elleni első edzőmeccsünkre nem kevesebb, mint ötezer(!!) ember jött ki a Felső Tisza-parti stadionba... Az első hazai élvonalbeli bajnokin, a Győri ETO ellen 15.000 (!!), míg a másodikon, a Vasas ellen 13 ezer szurkoló biztatott minket! Óriási volt az érdeklődés, és ebből az is kitűnik: biztos, hogy manapság ugyancsak hatalmas igény lenne a jó futballra Szegeden! Akkor felvillant a remény a stabil NB I-es szereplésre, hiszen a szurkolók valósággal imádták a futballt, a csapatot, a játékosokat! Jómagam is kiváló barátságokat kötöttem Márkus Tomival, Pálfi Lacival, Erdélyi dokival, Kun-Szabó Tibivel és Tanács Attilával. Szerettem Szegeden lenni, jó szívvel gondolok rá, még ha ingatag lábakon is állt, és nem tudtuk befejezni, amit elkezdtünk....

– Mi volt ennek a legfőbb oka?


- Természetesen anyagi okai voltak... Engem még Nagylaki Kálmán, a Szeged akkori vezetője eltolt Szabadkára is, hogy az értem kapott pénzből tudjon valamit fizetni a többieknek, de aztán teljes lett a csőd és a városi elöljárók sem segítettek...


- Azt viszont tudnod kell, hogy 2002-től a szocis városi vezetés a patinás múltú, nemsokára 120 éves szegedi futballt a valaha is megélt legmélyebb szintre vitte le: Szeged akkori első számú csapata - szégyenszemre - a megyeegy és az NB III között ingázott... Mi erről a kendőzetlen véleményed?!


- 2002 és 2010 között a Tisza-parti városban regnáló szocialista kormány egyértelműen bizonyította, hogy a sporton belül a világ legnépszerűbb sportágára, a labdarúgásra magasról tesznek és teljesen magukra hagyták a helyi focivezetőket... Akik így Nagylaki Kálmánhoz hasonlóan eleve bukásra voltak ítélve!

- Mégis jött egy rövid fellángolás (2003-2005 közt NB I/B-s volt az FC Szeged...), de 2005-től újabb csőd, aztán meg Tisza Volán és újra megyeegy... Hogyan lehet ilyen merényletet elkövetni az ország 3. legnagyobb városával?!


- Ennek a bántó közömbösségnek a függvényében szó szerint valóságos csoda, hogy a szocialista városvezetés alatt egyáltalán életben tudott maradni a nagymúltú szegedi labdarúgás a XXI. század legelső évtizedében... A város vezetése évtizedek óta a füle botját sem mozgatja,hogy minőségi futball legyen az ország 3. legnagyobb városában! Ahogy hallottam, tíz év alatt vásároltak egy NB II-es jogot, semmi több...


- A várva-várt felemelkedést Kiss-Rigó László megyés püspök és az NB II-es Szeged 2011 hozta meg, melynek elődklubja, a KITE-Szeged épp ex-csapattársaddal, Major László irányításával jutott az NB III-ból a másodosztályba! Hogyan láttad akkor a Szeged esélyeit?


- Való igaz, 2010 ben a kormányváltás után Kiss-Rigó László
megyés püspök szerepvállalásával végre felcsillant a remény, hogy a szegedi labdarúgás újra visszakerülhet a magyar labdarúgás élvonalának vérkeringésébe.

- Az elmúlt években a Püspök Úr a Fradi egykori játékosának, a szlovén Adem Kapics szakmai igazgatónak szavazott teljes bizalmat, ám a beígért NB I 2013-2018 között csak nem jött össze, sőt... Szerinted mi volt ennek a legfőbb oka?


- Hogy ez miért nem valósult meg a mai napig sem? - kérdez vissza értetlenkedve, majd elnéző mosollyal magyarázni kezdi... -
Ennek bizony, egyszerű oka van... Azokat az ambiciózus szegedi - emocionális kötődésű!! - szakembereket, akik szívükön viselik a várost és annak labdarúgásának sorsát, nos, azokat mind elzavarták vagy egyáltalán nem is alkalmazták... Helyettük megjelentek azok a szerencselovagok, akik benyalták magukat vagy a politikus haverok berakták őket a Püspök úr környezetébe... Hogy Adem Kapics miként került a képbe, azt  csak a Püspök úr tudhatja... Nekem a játékosom volt Pápán, a 2008-09. évi NB II-es csapatnál rövid ideig, de hamar elzavartam, mert kiismertem! Emberileg és szakmailag sem biztos, hogy ő volt a jó választás erre a felelősségteljes pozícióra... Thomas Mohr, aki a pápai edzőségem idején tényleg kiváló erőnléti edzőm volt, egyik legutóbbi interjúdban nagyon szépen összefoglalta, mi is folyik a Szegedtől távoli gyulai Grosics Akadémián Adem Kapics vezetésével labdarúgás címszó alatt... A derék szlovént finoman fogalmazva is nagyon sok szegedi és Szeged környéki szurkoló egyáltalán nem szívleli, sőt utálja a Tisza partján...- ezután szokásos vagány stílusában nagy levegőt vett, majd heves gesztikulálással így folytatta - De tényleg ő a hibás?! Netán az a tulajdonos, aki nem veszi észre vagy nem akarja észrevenni, hogy évek óta megvezetik... Mert nem lehet neki is minden így jó, ahogy van... Szegeden akkor lesz labdarúgás, ha a szerencselovagokat meg a szélhámosokat (ahogy nézem, vannak egy páran mindenféle "kamu pozíciókba" helyezve...) a Püspök úr eltakarítja még a város környékéről is!

Urbán Flóri egyik pápai gólöröme...

- Ezek után mi várható a Kapics-érában a Szegedre való visszaköltözést követően, immár a vadonatúj 10 milliárdos stadionunkban?!


- Amíg ez a tisztogatás, mai divatos szóval "vérfrissítés" nem történik meg, addig csupán néhány kapaszkodó marad a fanatikus drukkereknek...  Az állandó bizakodás és a végtelen remény, hogy egyszer újra 15 ezer (!!) néző előtt játszik a szegedi csapat az első osztályban... Úgy, mint a mi időnkben! - kacsintott rám széles mosollyal Urbán Flórián, a bátor szókimondásáról is elhíresült kiváló sportember.

Kisvártatva azonnal hozzátette:
- Bárcsak ne lenne igazam, de ezzel a vezetéssel a Szeged nem jut az NB I-be, legföljebb az "ígéretek mezején"...


Elgondolkodtató szavak, annyi szent... Urbán Flórián, egykori negyvenszeres magyar válogatottunk szájából, akinek még megadatott tízezrek előtt élvonalbeli bajnokit játszani Szegeden! (Két évvel később a magyar bajnok ZTE "csékájaként" a horvát aranyérmes kiütése után pedig a Sir Alex Ferguson által irányított Manchester Unitedet is megverték teltházas BL-meccsen, A szerk.)


Urbán Flórián, a Szeged legutóbbi NB I-es csapatának vezéregyénisége az ülő sorban balról a második!

Ahogy mondta, a "mi időnkben"...

A gondom ezzel a "mi időnkkel" csupán az, hogy a Szeged legutóbbi NB I-es csapata (Urbán Flóri, Major Laci, Faragó Pista, Oláh Lóri, Mikler, Nagypál, Herczku, Popovics vagy éppen Udvari Szabi és Turján Gyuri vezérletével) még az 1999-2000-es idényben szerepelt a legjobbak között! Lassan két évtizede már ennek...

Vitos György


Készült: 2018.02.18.