Szeged2011

esemény:

NB III Közép csoport 2018/19

időpont:

2019. 03. 03. vasárnap, 14:30

csapatok:

Szeged

x

Pécs

hátralévő idő:

Mi várható a 2018-19. évi NB III-ban?

A Szeged-Grosics Akadémia fölényesen nyeri a bajnoki címet!
Óriási küzdelemben, de a Szeged-GA lesz végül is a bajnok!
Harmadszor csúszunk le az aranyról, ám a klub újra NB II-es lesz
Dobogón végzünk, így maradunk NB III-asok...
Közünk nem lesz a feljutáshoz, beleszürkülünk a harmadosztályba!
Újabb negatív rekord, kiesünk az NB III-ból is...
email:
gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Mától elkezdődtek a munkálatok!

2017.09.19.

Amint az már hónapok óta ismeretes, véglegesen jóváhagyta a kormány a Dorozsmai útra tervezett vadonatúj szegedi futballstadiont, így aztán előbb-utóbb megépülhet a volt Napfény kemping helyén a várva várt aréna – hangzott el még a 2015. december 3-i kormányinfón. A korábban a kormány által már kiemelt beruházássá nyilvánított szegedi futballstadionnal kapcsolatos fontos döntést jelentett hát be a szokásos, kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatón Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: a kormány ugyanis végleg jóváhagyta a Dorozsmai úti Napfény Szálló mellé tervezett vadonatúj szegedi futballstadiont! Aztán egy év elteltével végleges formába került a 10 milliárdosra(!) bővített stadion-projekt!!! A legfrissebb részletek pedig írásunk befejező részében olvashatóak, a Market Építő Zrt. 2017. szeptember 19-i tényleges színre lépésével...

Ilyen lesz a szegedi stadion, de rövidesen már nemcsak maketteken...

Idestova már három éve már annak, hogy ezt is megélhettük...

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015.december 3-i sajtótájékoztatóján bejelentette:

- A kormány  végleges hatállyal jóváhagyta, hogy a szegedi Dorozsmai úton megépüljön az új labdarúgó-stadion!

Bizony, szívet-lelket gyönyörködtető bejelentés volt, ami  azt jelenti, hogy az utolsó  akadály is elhárult az építkezés elöl.

 

Honlapunkon az elmúlt években és  hónapokban - kiemelt hírként kezelve - már többször beszámoltunk róla:

Kiss-Rigó László Püspök Úr, s ügyvédje, az egykori MLSZ-elnök, dr. Bozóky Imre, valamint Nógrádi Tibor, a megyei labdarúgó szövetség elnöke, továbbá  Emődi Sándor, a Szeged 2011-Grosics Akadémia NB II-es csapatának ügyvezetője ugyancsak pozitívan nyilatkoztak az építkezés menetéről, a telekegyesítések rendkívül összetett és bonyolult folyamatáról, a jogtechnikai kérdésekről.

– A jövő évi, a 2016-2017-es bajnoki szezont már mindenképpen szeretnénk Szegeden kezdeni, ha ez mégsem jönne össze, akkor 2-3 hónappal később fogunk ott játszani. A pálya az előkészítés stádiumában van, gőzerővel folyik a munka, és amint elindul az építkezés, reményeink szerint felgyorsul a folyamat – mondta még 2015 őszén a szegedi klubvezető....

 

Az NB II-es  Szeged 2011-Grosics Akadémia otthonául szolgáló pazar létesítmény - 3, sőt, a következő évivel együtt immár 4, azaz NÉGY pokolian hosszú esztendő után... -  visszahozhatja a városba a csapatot, amely 2013 óta a hazai bajnoki ill. kupamérkőzéseit  Gyulán, a Grosics Akadémia centerpályáján vívja...

Az új stadionnal kapcsolatosan az előzetes tervek egy 6000 férőhelyes, később természetesen a helyi igényeket maximálisan figyelembe véve, akár duplájára bővíthető(!) lelátójú arénáról szóltak, melyre több mint 2 milliárd forintnyi TAO-pénzt nyert a Szeged 2011 kft vezetése!

Hát, bizony, a szegedi lapok korábban már telis-tele voltak a lentebb is  látható fantasztikus stadion-makettek fotóival...

Aztán amikor kimentünk a Napfény Szállóhoz, rendre csupán azt érzékelhettük - a hőn áhított építkezések helyett... -, hogy a borostás arcú  portás morogva arrébb tesz egy-egy kukát, majd jobb híján - felsöpri a szemetet...


De ennek most már vége!!!- írtuk akkoriban és boldogan...

Lázár János Miniszterelnök Úr  hivatalos bejelentése után tényleg csak a legjobbakra készülhetünk.

Az immár 116 éves szegedi futball újabb fejezettel bővül, remélhetőleg sokkal szebbel, mint amilyet az elmúlt két gyötrelmes évtizedben lejegyezhettünk...

Vitos György

MOTTÓ: MAKETTJEINK MÁR VANNAK....

...KIZÁRÓLAG A VADIÚJ STADION

HIÁNYZIK, DE AZ MÁR NAGYON!


 

Sőt, 2016 február elején is újabb információk láttak napvilágot...

Mint kiderült, 15,4 millió forintért véglegesen megvásárol a Szeged–Csanádi Egyházmegye három önkormányzati földterületet a Dorozsmai út mellé tervezett futballstadion építéséhez – a megállapodást egyhangú szavazattal hagyta jóvá a Szeged városi közgyűlés jogi bizottsága.

Az arénát eredetileg a Napfény Kemping korábbi állami területére tervezte a püspökség, és azt az ingatlant már korábban megkapták az államtól.

Ezt bővítik most a három kisebb területtel együtt nagyjából 3000 négyzetméterrel!!!

A  "bürokráciából világbajnok" szegedi szakbizottságot egy korábbi közgyűlési döntés hatalmazta fel az eladásra...

Az ingatlanvásárlás okait és a stadionátadás időpontját firtató kérdésekre az egyházmegye  - mint korábban mindig, ezúttal is - elég szűkszavúan válaszolt.

Azért illik őket  kérdezni, mert a püspökség a többségi tulajdonosa a Szeged 2011-Grosics Akadémiát működtető Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft.-nek.

Az egyházmegye  legfrissebb közlésében az állt, hogy „a terület bővítése a stadion megvalósításához szükséges. Az építkezés megkezdését hamarosan, míg a stadion felépítését a közeljövőben tervezzük".

Hmmm...igazán nem akarok "szőrszálhasogató"  lenni, de..

...2014 óta folyamatosan az építkezés "megkezdését tervezik" és ez idő alatt már számos kisvárosban, sőt, faluban is felépült néhány "kacsalábon forgó szuper-stadion", csak éppen Szegeden nem.

Ott nem, "mellesleg" országunk 3. legnagyobb városában, ahol az első számú labdarúgó-csapat idestova  2013(!!!) nyara óta Szegedtől 120 km-re, szurkolói nélkül játszhatja bajnoki ill. kupamérkőzéseit. Ha valaki meg szeretné nézni őket, és nem akar gyalogolni, akkor bizony, oda-vissza 250 km-t(!!)  kell buszoznia vagy leautóznia...

Hogy is mondta egyik korábbi interjúnkban Kisistók András, a SZEOL AK, majd a Szeged SC egykori sokszoros  ifjúsági válogatott labdarúgója?! Ő egyáltalán nem köntörfalazott, amikor nem kis éllel kijelentette:

" Ez teljességgel példátlan az európai profi-labdarúgásban!"

Mármint, hogy egy élvonalbeli vagy másodosztályú futballcsapat három, sőt, a következő bajnoksággal együtt immár négy(!!!!) hosszú idényen keresztül távol játsszon a saját szurkolóitól. Ez valóban  nonszensz a világ legnépszerűbb sportágában...

Nem csoda hát, hogy ez az áldatlan állapot sok ezer fanatikus drukkernél már végképp kicsapta a biztosítékot...

Nem beszélve a klub korosztályos fiataljairól, akik a 2012-es megalakulásuk óta annyit utaztak, ingáztak már összesen a különféle kibérelt pályák között Dorozsmától a Dózsa "libalegelőjén" keresztül Móravárosig vagy épp a Topolyai sportcsarnokig, mint  népszerű világutazónk, Kőrösi Csoma Sándor anno fénykorában...

Még 2015 tavaszán, sőt, tavaly októberben is - a kék-feketék egyik tévés kupameccsének szünetében - Emődi Sándor, a Szeged 2001 Kft. ügyvezetője  erőteljesen bizakodott, hogy az eredeti terv igenis tartható!

Nevezetesen a 2016–2017-es bajnokságban már az új arénában játszhat majd a csapat, és így a 18 hónap építésre szánt idő is vállalható.

A tavalyi év végén pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány jóváhagyta a beruházást. Akkor reálisnak látszott, hogy legkorábban idén ősszel a Szeged 2011 már az új stadionját avathatja.

Most viszont?! Az angol fogadóirodák bizonyára kitűnő oddsokat adnának a  vadonatúj szegedi futballstadion 2016 őszi elkészültére... Még a friss bajnok, Leicester City 5000:1-hez oddsánál is sokkal többet, és ellentétben Vardyék óriási bravúrjával, ezúttal biztosan nem buknának kapitálisat vele!

Ehhez - mármint a vadonatúj szegedi futballstadion villámgyors felhúzásához... - bizony, még egy három műszakos építőipari vállalkozás kőkemény profizmusa is édes-kevés.

De az igazi futballdrukker soha nem ismer lehetetlent, pláne ha kedvenceiről van szó! Ezáltal ajánlom mindenkinek a jól ismert szlogent:

BIZAKODNI MINDIG KELL, MERT A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA !!!

Pláne, ha ilyen szép maketteket látunk, innét már csak egy ugrás a valóság... Hisz a makettek  meg előbb-utóbb(...) azért elkészülnek, ugye?!

 


S bizony, nem volt hiábavaló e sorok írójának a szüntelen bizakodása... A Magyar Közlöny 2016. december 17-i számában ugyanis - amelyre Tanács Attila és Kiss Balázs, a Szeged 2011 U14-eseinek vezetőedzője hívták föl a figyelmemet - az alábbiak kerültek nyilvánosságra...

Közel tíz, egészen pontosan 9,7 milliárdot csoportosít át a jövő évi költségvetésben a magyar kormány a szegedi stadion – pontosabban a Szegedi Ifjúsági Centrum építésére. A korábban kiemelt kormányberuházássá nyilvánított projekt immár 2017-ben, természetesen az alaposan "felturbózott", azaz kibővített funkciókkal megindulhat!!

Mindez tehát a hivatalos Magyar Közlöny december 17-i számában szerepel, így már senki nem akadályozhatja meg a grandiózus Szeged 2011-es futballtervek egyik részének (mármint a létesítményhelyzet európai szintre történő fejlesztésének!) megvalósulását. A szakmai oldal, a várva-várt NB I-be jutás ezután következik, de...az első kritérium elengedhetetlen feltétele a másodiknak, azaz a beteljesülésnek...

Nézzük hát részletesebben az örömteli tényeket!

A magyar kormány a 2016. évi költségvetésből mintegy 307 milliárd forintnyi összeg azonnali átcsoportosítását rendelte el: a kormányhatározatban szereplő tételek között pedig szerepel a régóta olyannyira várt szegedi stadion, pontosabban legújabb nevén a Szegedi Ifjúsági Centrum építése is, amire a költségvetésből 9,7 milliárd forintot különítettek el.

Ez a döntés pedig a szegedi stadionberuházás ismételt kormányzati megerősítését jelentette, méghozzá az európai trendeknek megfelelően: azaz a megvalósuló létesítmény nem csak mint futballstadion funkcionálna, hanem ifjúsági, közösségi feladatokat is ellátna, a költségvetése a tervezett hárommilliárd forintos összeg helyett így már közel tízmilliárd forintról szól.

Természetesen  mostanra már a Szeged 2011 Kft. rutinos ügyvezetője, Emődi Sándor is sokkal óvatosabbá vált - az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján... - de azért ő is készséggel megerősítette az információt, a vonatkozó költségvetési tétel valóban a szegedi futballstadion megépülését segíti!  Azonban arra vonatkozó részletekkel, hogy mit takar pontosan a Szegedi Ifjúsági Centrum, nem kívánt szolgálni( lásd a fenti okok miatt, a szerk.)...

De elmondása szerint a beruházás részleteit Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyés püspöke a közeljövőben egy sajtótájékoztató kereteiben ismerteti majd... Örömmel állunk elébe!!

Az oly sokat szenvedett szegedi futballszurkolók számára mindenesetre szép karácsonyi ajándék lett ez a végleges kormány- határozat, amely most már tényleg megerősíti, hogy hamarosan megépül a városban az európai szintű futballstadion!

E sorok írója szerint egy dolog biztossá vált: a szegedi futballhistória 120. évfordulója előtt(!) már javában pattoghat majd a labda a vadonatúj  aréna zöld gyepén meg az edzőpályákon is a klub korosztályos fiataljai jóvoltából!!

S remélhetőleg a visszatérő felnőttcsapat révén, 18-20 évnyi gyötrelmes esztendő után ismét az első osztályban!

A Szegedi Ifjúsági Centrummal kapcsolatos részletekre pedig fény derülhet akár Orbán Viktor kormányfő januárban esedékes, Tisza-parti látogatásán is...

Amikor a miniszterelnök úr a Modern Városok Program keretein belül érkezik majd végre Szegedre, ahol az Etelka sori, új fedett uszodáról, a déli Tisza-hídról, valamint egy új, kétszáz hektáros ipari parkról is egyeztethet Botka László polgármesterrel - a szegedi futballcentrum alapkőletétele mellett!

A nagyszerű tervek alapján tehát  a Szeged 2011-Grosics Akadémia saját otthonául szolgáló létesítmény végre visszahozza a városba a csapatot, amely mára kissé elszakadva szeretett városától negyedik éve már, hogy hazai mérkőzéseit Gyulán, a Grosics Akadémia centerpályáján vívja - úgymond kényszerűségből...

Az új stadionnal kapcsolatosan az előzetes tervek egy 8000 férőhelyes, ám a későbbi igényektől függően bővíthető(!) lelátójú arénáról szóltak, amelynek prognózisát, várható következményeit  a Nemzeti Sport Online oldalon a minap megjelentetett írásaimmal zárnám le:

 • A legkorrektebb szegedi hozzászóló, soup kérdéseire reagálnék:
  " Apropó! Vitos Úrtól kérdezném (akit én nagyra tartok egyébként), hogy mit értett azalatt, hogy a város nem segíti a stadionépítést??? Ezt fejtse már ki bővebben, legyen kedves, már ha olvassa ezt, de tudom, hogy szokott idejárni... Tudomásom szerint, Botkáék semmiben sem tettek keresztbe, sőt infrastrukturális besegítéssel hozzájárulnak a stadionhoz. talán ez nem készül? A stadionból mikor lesz valami? Pár fát már kivágtak a területről, de mikor lesz építkezés??"
  Kérdésedben a válasz kedves soup: "sőt, infrastrukturális besegítéssel hozzájárulnak a stadionhoz. talán ez nem készül?"

 • Igen-igen, ez még nem készül... De! Az örök reménykedést táplálja a legfrissebb kormányzati bejelentés, miszerint Orbán Viktor 2017 január közepén végre eljön Szegedre is a Modern Városok Program keretében és akkor a várva-várt alapkő-letételre bizony, sor kerülhet... Innentől kezdve pedig felgyorsulnak majd az események, így a 2017-2018-as idényre felépül az évtizedek óta várt szegedi aréna! Fényesen megcáfolva wasserkopf "heavy-brutal" próféciáit, miszerint:
  "Még ha a síkhülye orbán ( sic..., a szerk.) oda is rittyent egy stadiont, nem fognak találni 200 embert (hülyét), aki bemenjen oda. Még ha pénzt is adnak érte..."

 

 

 • Hááát... Bármibe le merném fogadni: az NB I-es idénynyitóra akár 6-8.000 (egyáltalán nem hülye!!) ember bemegy majd oda! S azért csupán ennyien, mert kezdetben ekkora a tervezett püspöki stadion befogadóképessége. Később persze, bővíthető lesz az igényektől függően. Úgy, mint anno, amikor 25-30.000-en(!!) voltak a Szeged-Ferencváros vagy Szeged-Újpest NB I-es mérkőzéseken, kedves wasserkopf alias vízfejű... :)

 

 • Fentiek rendbetétele előtt még az alábbi ugyancsak fontos szegedi futball-témát is meg kellett magyaráznom néhány értetlenkedő futballdrukkernek:

 • Nos, ha ez megvan, mármint az immár 118.(!) évébe lépő szegedi futballmúlt újra rendezése, akkor máris lehet - 51 élvonalbeli részvétel után! - a következő NB I-es korszakot építeni... Brigadista mély-negatív, " tradíciót nem lehet lopni"- megnyilvánulásához csupán annyit: megtörtént ez már szinte mindenütt az országban, pl. a Diósgyőr húsz év alatt ötször csődölt be, oszlott fel, szűnt meg(!!), mégis - brigadista figyelem! - az ottani, e célból külön megalakult szurkolói klub önzetlenül visszaadta az NB I-be újra feljutott és a semmiből(!!) alakult gárdának az 1910-től eredeztetett DVTK-s múltját, ennyi és nem több. Ha ezt is meg tudnák érteni végre a kedves kommentelők, nos... akkor jöhetnének végre a várva-várt vadonatúj szegedi futball-stadion aktuális kérdései - az alábbi kiemelt honlapos cikkem elolvasása után:

 

 

 • Érdekes és értékes kommenteket olvashattunk eddig és a szegediek(főként Soup és The Tykes) állnak legközelebb az igazsághoz! A többieknek - főként a szintén szegedi Sabee89-nek - ajánlanám a honlapos vezércikkünk elolvasását a szegedi futball egyik alapvető problémájának megértéséhez:

 

 
Fenti hozzászólások is hűen tükrözik: nagyon-nagy a széthúzás a szegedi futballvezetők és a szurkolók között...

Talán a stadionépítés beindulása is rádöbbenti őket: két évtizede már, hogy "úttalan utakon" jártak a patinás múltú szegedi futball jeles és kevésbé jeles képviselői...


Mindazon által csak és kizárólag akkor lesz felemelkedés, ha egy irányba húzzák -legalább az erre illetékesek - azt a bizonyos szekeret...
S bizony, fél évnyi "mély hallgatást" követően 2017. június 2-án sorsfordító bejelentést tett Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke:
végre-valahára célegyenesbe került a stadionberuházás, és kiírták a közbeszerzést a Szegedi Ifjúsági Centrum építésére!
Legkésőbb 17 hónap alatt felépülhet az új szegedi futballstadion! Amit idestova 2012-2013 óta vártunk... A Szegedma.hu portálon még az alábbi fontos infók olvashatóak ez ügyben:

Mint az a TED honlapjára felkerült anyagból kiderül: a Dorozsmai út 2-4. szám alá tervezett Szegedi Ifjúsági Centrum összesen hét ütem alatt épülhet meg.

A stadion mellé egy, földszint mellett három emeletes kiszolgáló épület valósulhat meg, a létesítmény teljes befogadóképessége pedig 8136 fő.

A szegedi stadion "MLSZ - A" illetve "UEFA legmagasabb, négyes kategóriájú" besorolásába esne, így minden fontos biztonsági és kényelmi szempontoknak megfelelne! Sőt, akár nemzetközi, Bajnokok Ligája vagy Európa Liga-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas!!

A stadion elkészülte után, amelyre a 2017. július 17-i pályázási határidőt követően 17 hónapos határidővel számol a tender, a későbbi ütemek során a fedett rendezvényközpont, egy sportcsarnok és grundfoci pálya épülne, amely tömegrendezvények helyszínéül is szolgálhat, valamint egy 260 férőhelyes amfiteátrum ugyancsak megvalósul.

Portálunknak Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyés püspöke úgy fogalmazott, a 17 hónapos határidőnél hamarabb (!!) elkészülhet a beruházás, valamint fontos, hogy a klub, a Szeged 2011 utánpótláscsapatai hosszú idő után végre gyönyörű otthonra találjanak!

Információink szerint rövidesen megtörténhet az új, kormány által kiemelten támogatott szegedi aréna alapkő-letétele is.

 

 

Mit lehet a fentiekhez hozzátenni?! E sorok írójának igaza lett, amikor a támadások kereszttüzében is rendre kitartott a püspöki klub értékei és célkitűzései mellett...

 

2018-ra, legkésőbb 2019 elejére megkapunk mindent, amit évek óta vártunk!!

Ergo: még éppen a szegedi futball 1899. május 22-étől számított 120. születésnapja előtt!!


Annál is inkább, mert 2017. szeptember 19-én (kedden) délelőtt e sorok írója a saját szemével látta (alábbi fotóinkon), hogy a Market Építő Zrt. munkatársai profi módon elkezdték a régóta várt stadion felépítésének előkészítő munkálatait!


Vitos György

Szeged, stadion

 
Forrás: FOTÓ: delmagyar.hu, SzegedMa.hu
Készült: 2017.09.19.