Szeged2011


Mi várható a Szeged-GA hetedik NB II-es idényében (2019-20)?!

Előttünk a kaposvári példa: újoncként is feljutás az NB I-be!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más!
Legalább a 17. hely, így bravúros bentmaradás!
Az utolsók közt végzünk, harmadszor zuhan ki a Kapics-alakulat..
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Már 90 éve is kupadöntőt játszottak...

2015.10.26.

Szerda délután 13:30-tól újra Szeged-Debrecen Magyar Kupa-meccset játszanak! Bizony, óriási hagyományai vannak hazánk 2. és 3. legnagyobb városa jeles párharcának a futballhistóriában is... Azon túl, hogy Szeged mindenkori elitcsapata milyen néven is szerepelt a SZAK-tól a Szeged FC-ig, a SZEAC-tól a SZEOL AK-ig vagy éppen a Szeged SC / Szeged LC-korszaktól a mai Szeged 2011-ig az immár 7-szeres bajnok DVSC-vel kereken 40(!) NB I-es ill. másodosztályú bajnoki meccset játszottak egymással - 1943-2013 között. De ez még nem minden...


Sporttörténeti tény, hogy a mára rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Loki, vagyis a DVSC színre lépése előtt a legendás hírű Debreceni Bocskaival is találkoztak a szegediek 24-szer élvonalbeli meccsen, 1927-1940 között!

De még a különféle kupákban is sorsdöntő csatákat vívtak egymással a régi patinás Corinthian-díjtól a Magyar Kupa-finálén át a nemrég megszüntetett Ligakupáig (2014 őszén Debrecenben 1-1-re mérkőztek, majd a Grosics Akadémián 4-0-ra győzött a Loki)...

A szerdai MK-nyolcaddöntő első meccse előtt - amolyan kedvcsinálóként - ezúttal a korábbi két Szeged-Debrecen kupadöntőt emelném ki!

Hát, mit mondjak, nem tegnap volt...

Az egyik kereken 90 (!) éve, a másik jeles dátum pedig 1930 nyarán, azaz több, mint 85 esztendeje!

Kezdődött éppen kilenc évtizede, 1925 tavaszán, amikor országra szóló bravúrt értek el a szegediek. Az akkor még piros-feketében játszó SZAK labdarúgói nyerték el ugyanis a Corinthian-díjat! Arról az értékes trófeáról van szó, amely abban az időben a Magyar Kupa mellett a legrangosabb vándorserlegnek számított!

Még 1906-ban az angol FC Corinthian Budapesten való túrázása alkalmából egy díszes ezüst kupát ajánlott fel a MAC-nak, amely azt az MLSZ-nek adta át. Az MLSZ az 1907-08-as idényben írta ki először a legjobb csapatainak - kieséses rendszerben - a díjat. 1925-ig kizárólag fővárosi klubok (Ferencváros, BTC, Bp. Vasas) hódították el a patinás trófeát, a vidékieknek esélyük sem volt addig...

 

Ezt a gyönyörű trófeát, a Corinthian-díjat nyerte meg a SZAK Debrecenben, a DVSC pályáján éppen 90 éve!

S ezek után 1925-ben az akkor már többszörös vidékbajnok Szegedi AK sorra győzte le a riválisait, a Debreceni TE-t 9:0-ra(!), a kétszeres magyar bajnok BTC-t 1:0-ra, az akkori élvonalbeli 6. helyezett Nemzeti SC-t 5:3-ra és végül a Debrecenben megrendezett döntőben a DVSC együttesét 2:0-ra!

Ezáltal a Tisza-parti gárda az értékes vándordíj legelső vidéki birtokosa lett, míg a debreceni vasutasok az előző évi címvédő Vasas kiütésével az ezüstérmesek!

A két nagyváros közös futballtörténelmében a csúcsot persze az 1930. június 26-i, Budapesten, a Hungária-körúti stadionban lejátszott Magyar Kupa finálé jelenti:

Debreceni Bocskai - Bástya FC Szeged 5:1 (4:0)

Góllövők: Teleki (3), Markos, Sághy ill. Kőrösi.

A kupagyőztes debreceniek Farkas - Fejér dr., Molnár - Villányi, Sághy, Keviczky - Markos, Vincze, Teleki, Móré, Marosi összeállításban először hódították el - ugyancsak első vidék kupagyőztesként - az immár 76. kiírásánál tartó Magyar Kupát az alábbi felállásban játszó szegediek ellen: Benedek - Sirály, Emődi - Kurunczi, Tóth Jenő, Raffai - Hernádi, Kőrösi, Havas, Korányi II., Harmath.

Az MK-ezüstöt követően a Szeged még ötször szerepelt a Magyar Kupa elődöntőjében (legutóbb 1986-ban, a SZEOL-stadion "pockosán" a későbbi győztes Vasas ellen 0-1...) és négyszer a legjobb nyolc között, a DVSC viszont az elmúlt másfél évtizedben hatszor is elhódította a Magyar Kupát - a hét bajnoki aranyérem, az öt Szuperkupa illetve egy Ligakupa elsősége mellett.

A két csapat játékerejét tekintve így nem lehet kérdéses a továbbjutó csapat kiléte, pláne az MLSZ által tavaly után ismét megváltoztatott versenyszabályzat miatt... 2014 őszén még egyetlen mérkőzésen döntötték el a legjobb nyolc közé jutást, idén ez már oda-visszavágós rendszerré változott!

De a sorsolást követően Klausz László pozitívan fogalmazott  még így is:

- Kétélű ez a párosítás, hiszen egyrészről kaphattunk volna könnyebb ellenfelet, másrészről viszont azt gondolom, mindenkinek hatalmas élmény lesz az új debreceni stadionban játszani. Ráadásul egy kiváló NB I-es csapat ellen mérhetjük fel, hogy hol tartanak a játékosaink... Egy focimeccsben minden benne van, így például az is, hogy ők esetleg nem a kezdőcsapatukkal fognak kiállni, hanem fiatalokkal. Úgy pedig nem hiszem, hogy akkora különbség lenne a két együttes között, hogy ne tudnánk meglepetést okozni... Mindemellett teljesen mindegy, ki az ellenfél, soha nem mentek még ki úgy a gyepre a játékosaim, hogy esélyt sem adnak maguknak a győzelemre.

A szerdai mérkőzés visszavágóját egyébként éppen az EB play-offban érdekelt válogatottak mérkőzései után november 18-án, szerdán, a tavaly átadott Nagyerdei Stadionban rendezik.

A magyar-norvég összecsapásoktól döntő mértékben függő hangulatban...

Vitos György

Írta: Vitos György
Készült: 2015.10.26.