Szeged2011

esemény:

Merkantil Bank NB II 2017/18

időpont:

2017. 10. 29. vasárnap, 13:30

csapatok:

Szeged 2011

x

ETO FC Győr

hátralévő idő:

Mikor készül el végre a vadonatúj szegedi stadionunk?!

2018 elejére készen lesz!!!
2018 tavaszáig felépül!!
2018 augusztus 31-ig meglesz!
2018 végéig építik fel a kivitelezők.
Csak 2019-ben várhatjuk a kulcsátadást...
Csupán 2020-ban lesz az ünnepélyes megnyitó...
Soha napján lesz a szegedi stadionavató...
email:
gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, szerkesztő: +36/70-264-1595
Patrascu János (U19)
és Vágó Mihály (U17): +36/30-576-4103
Majó Ádám (U15)
és Kiss Balázs (U14): +36/70-417-6070
hazai mérkőzések helyszíne:
Gyula, Grosics Akadémia
utánpótlás edzések, mérkőzések helyszíne:
Szeged, Hunyadi tér, Dózsa-pálya; Kiskundorozsmai Sporttelep és Móravárosi Sándor Csikar Grund
jegyárak:
Egységesen: 1000 Ft
Jegyvásárlás regisztráció után vagy Szeged 2011-es hivatalos szurkolói kártya felmutatásával lehetséges.
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel.

 

A Mezőkövesd elleni győzelem előtt két órával találkoztam a szegedi ultramozgalom két vezéralakjával, Ács Ottóval és Márta Gergővel. Az apropót az adta, hogy éppen jubilálnak, hisz kerek évtizede (előbbi 1998, Gergő 2001 óta) járják szüntelenül az országot, ha a szegedi futballcsapat mérkőzéseiről van szó..
- Hogy érthető legyen mindenki számára, az Ultras Szeged már 21 éve, 1992-ben megalakult, valamennyi drukker USZ-tag, vagyunk vagy 150-en, de ebből nem mindenki aktív a Szeged 2011 mögött,  az idősebbek az FK mellett járnak, mi a fiatal vonalat képviseljük. A Fidelity Gruppo létrejötte 2003-ra datálódik, ők az egész ultratáborból mintegy 20 embert adnak.  Így hát tényleg kisebb jubileumot ünnepelhet a  2003-ban alakult,  így  éppen 10 éves a - szabad fordításban - "Hűséges Csoport", s az eredeti nevünket olaszul használjuk, ez vésődött a köztudatba: Fidelity Gruppo... - kezdte mondandóját Márta Gergő, majd így folytatta: - Az Ultras Szeged vezérével, Ács Ottóval együtt rendszeresen tagdíjat gyűjtünk, és több száz kilométert  utazunk az idegenbeli meccseinkre. Néha az utolsó filléreinket is a csapatra költjük, bizony, ennek látja kárát  a munka, az iskola és minden egyéb dolog... De nagyon erős a szenvedélyünk és keményen szelektálunk, kit veszünk fel a csoportba! Azt ki kell érdemelni, hogy valaki megkapja az egyen-pólónkat és teljes jogú tag legyen.
Létszámunk sajnos, nagyon eredmény-függő, de ha a csapat végre odatenné magát, akkor az NB II-es hazai meccseinken 100-150-en is buzdítanánk, míg idegenbe ennek a fele is elutazna... - vette át a szót Ács Ottó.

 

- Sokak szerint az ultramozgalom tagjai egyszerűen csak huligánok...
- Ezt egyértelműen visszautasítjuk! Sajnos, a balhé hozzátartozik a meccsekhez, de mi nem keressük a bajt és nem provokálunk, a komolyabb rangadókra (pl. Békéscsaba, Nyíregyháza, Vasas) viszont szurkolói szempontból is  derbiként tekintünk, s ilyenkor a két ultratábor közti buzdítás, éneklés, egymás túlharsogása számít a leginkább.
- A Vasutas -stadion fedett lelátójáról gyakran láthatjuk, hogy Ács Ottó a legizgalmasabb meccseken is háttal van a pályának és kezében megafonnal ordítva sarkalja még nagyobb buzdításra a többieket...
- Azért a lényeget én is látom, sőt,  néha még a gólokat is... Ami az én feladatom, azt hívják az olasz Caponak, vagyis a "fej" kifejezés után kápónak, ez egyfajta előénekesi rang.  Legfőbb reszortom összefogni a társaságot, feltüzelni a tömeget, hisz síri csendben szinte "bűn",  teljességgel élvezhetetlen  tétmeccseket nézni...
- Végezetül egy - természetesen már a meccs utáni - kényes kérdés...  A listavezető Mezőkövesd elleni győztes derbin végig ott volt kifeszítve az ultrák előtt a  "Türelmünk véges"  felirat. Ennek mi volt az olvasata és kiknek szólt?
- Ez egyértelműen a sorozatos eredménytelenségnek szólt, tűrünk-tűrünk, de ha a vezetők és a játékosok egymással karöltve végül is újra csak a kiesésbe, az NB III-ba zavarják a nagy múltú, 1899-től számított Tisza-parti futballt, akkor a szegedi nép haragjával fognak találkozni... Korábban már több apró jelzéssel éltünk a Szeged 2011 vezetése felé, például bajnoki rajt előtti szurkolói ankéton sem képviseltettük teljes számban magunkat, mert hosszú idő óta érezzük a megoldatlan problémákat... Az edzőcseréken, a játékosmozgásokon is látszik, komoly gondok vannak a klubnál. Természetesen örömteli, hogy Kiss-Rigó László püspök úr a szegedi futball feltámasztása mellett kötelezte el magát (nélküle biztos, hogy megint csak a megyében lenne a napfény városának, országunk 3. legnagyobb településének az  első számú csapata...), de ettől még sok a megoldásra váró probléma!  Ha igaz, elkezdődik egy korszerű, nemzetközi meccsekre is alkalmas városi stadion megépítése, s erre most azért izgulhatunk, nehogy már az NB III-ban találja magát a csapat!
- Végszóként  mit üzentek a vezetőknek és a játékosoknak?
- Nagyon szeretnénk végre értelmes kommunikációt a Szeged 2011 vezetőivel, hiszen közös a célunk, a mielőbbi NB I-be történő visszajutás! De a klub felől egyértelműen hiányzik az együttműködési készség...  Adem Kapic munkájával nem vagyunk elégedettek!  Amikor még a KITE-Szegednél Nógrádi Tibor, a jelenlegi megyei szövetség igazgatója és később a Szeged 2011-nél az egykori MLSZ-elnök, dr. Bozóky Imre is vezette a szakmai stáb munkáját, minden profi módon működött.  Több néző volt és családiasabb hangulat! Az ultrákra is jobban figyeltek például a biztonságiak, emberközpontúbb volt a beléptetés. Persze, most sem kedvezményeket szeretnénk, hanem értelmes kommunikációt, összetartást velük a közös cél érdekében!  Nagyon sok múlik rajtuk, vezetőn, játékoson  egyaránt, hogy újra 2500-3000 néző menjen ki az NB II-es derbikre (köztük majd 200 ultra is), mint az előző idény első hazai meccsén a Kazincbarcika ellen - zárta mondandóját Ács Ottó.
Azt már csak e sorok írója teszi hozzá, hogy hiába lesz értelmesebb kommunikáció a vezetőség és az ultrák közt, azért a csapat részéről minél több "gyógyító" erejű  győzelem is szükséges a két fél végleg "egymásra találásához"...
Vitos György


Készült: 2013.04.08.

Tovább olvasom

"NEM HULIGÁNOK"

2011.03.26.

Az ULTRA mozgalomról

Február 28-án tartotta meg az MLSZ a Magyar Labdarúgás Fórumát, amelyen nemcsak szakvezetők, játékosok és MLSZ elnökségi tagok mondhatták el a véleményüket, hanem egyéb közéleti szereplők is. Bloggerek, újságírók, szociológusok, pszichológusok, vagy akár futballszerető celebek. A szakmai kérdésekről és a Labdarúgó Szövetség jövőképéről két hete jelentettük meg a „Futballreform” című cikkünket. Pár szurkoló úgy érezte, hogy nekik is el kell mondaniuk a véleményüket, ha már egyszer ők azok, akik minden meccsen képviseltetik magukat. Sőt, végső soron a játék is a nézőkért van, nem igaz?
<br />

A pirotechnika legális, és komoly hangulatfokozó eszköz

„Ki merne megkockáztatni 5 év börtönbüntetést?”

Őri Márk a bajnoki címre leginkább esélyes Videoton szurkolója. Tizennyolc éve buzdítja szervezett formában csapatát, a Red Blue Devils szurkolói csoport tagjaként. Mint korábban leszögezte, a Magyar Labdarúgás Fórumán nem az egész magyar szurkolói közeget szerette volna képviselni, hanem csupán saját csoportját. Az alábbi videón láthatóak és hallhatóak a Magyar Labdarúgás Fórumán előadott nézetei a szurkolói kultúráról, pirotechnikáról, szurkolói kártyáról, huliganizmusról és az általa hiányolt őszinte párbeszédről.
<div style="background-color:red;color:white;width:160px"><strong>JavaScript is disabled!</strong><br/>To display this content, you need a JavaScript capable browser.</div>
– Miért tartottátok fontosnak leszögezni, hogy kizárólag a saját véleményeteket adjátok elő a Fórumon? Miért nem kértek szót a rendezvényen más táborok képviselői?

– Berzi Sándoron keresztül keresett meg bennünket az MLSZ Marketing Bizottsága. Mint köztudott, Berzi úr korábban a Videoton Ügyvezetője volt. Korábban többször beszéltünk neki arról, hogy fontos lenne a szurkolók és klubok közötti hatékonyabb kommunikáció. Azt természetesen nem vállalhattuk, hogy más nevében is beszélünk. Hogy ne kizárólag magunkat képviseljük, egyeztettünk más táborok vezetőivel is, és az ő felvetéseik közül is jó pár elhangzott a fórumon.

– Nem ez az első eset, amikor olyan kezdeményezések élére álltok, amely mögé nem sorakozik fel az összes jelentős szurkolótábor. Ilyen volt a küzdősport gála, vagy maga a fórumon való részvétel is. Kijelenthető, hogy az ultrák még ebben a kis országban sem alkotnak egy homogén közeget?

– Ez pontosan így van! Sőt, nagy táborokon belül is igen komoly ellentétek húzódnak, így nagyon nehéz közös nevezőre jutni.

– Milyen változásokat szeretnétek elérni a Szövetség és a média részéről? Említetted a média szurkolókhoz való hozzáállásának a változását, illetve egy szurkolói koordinációs központ felállítását. Pontosan hogyan képzelitek el ezeket?

– A média részéről érzékelhető egy nyitás a szurkolók felé – ezen kicsit meg is lepődtünk. Felénk is több megkeresés történt az utóbbi egy hónapban, mint a korábbi években összesen. A közvetítések alatt többet mutatják a szurkolókat, a látványelemeket. Ennyi nekünk elég, sőt, néha már sok is. Nem szeretnénk sem ripacsok, sem celebek lenni. A pénzt pedig egyértelműen ki szeretnénk zárni ebből a médiamegjelenésből, mert azt meg főleg nem akarjuk, hogy „megvett emberek” képviseljenek minket.

– Mi a helyzet a Labdarúgó Szövetséggel?

– Nos, ahogy a média meglepett minket, valószínűleg úgy leptük meg mi az MLSZ-t. Szerintem nem számítottak arra, hogy kulturáltan elő tudjuk adni a véleményünket. Egyelőre nem nagyon tudják, miként álljanak hozzánk.

– Visszatérve egy korábbi kérdésre: a fehérvári tábort a legnagyobb kritika a csoport tizennyolcadik születésnapján bemutatott pirotechnikai bemutató miatt érte. A többi tábor állítja, hogy nekik egyértelműen értésükre adták a hatóságok: a pirotechnika nem engedélyezett stadionban! Ti mégis megkaptátok az engedélyt – a rossz nyelvek szerint az illusztris VIP-vendégek miatt. Most akkor legális, vagy illegális a pirotechnikai eszközök használata?

– A pirotechnika igenis legális az adott keretek között! Minden törvényi háttér adott hozzá, ehhez semmi köze a VIP-páholyunknak. Az más kérdés, hogy az MLSZ néha önmagának is ellentmondó nyilatkozatokat jelentet meg. Ezek a nyilatkozatok gyakran a törvényekkel szemben mennek.

Forrás: szentkoronaradio.com
– Hiába tűnik legálisnak a pirotechnika, mégis kissé hosszúnak tűnik az engedélyeztetés…

– Nekünk konkrétan egy hónapunkba került, amíg ezt az utat végigjártuk – katasztrófavédelem, tűzszerészek, rendőrség… egyébként nem értek valamit: ha a rendőrség, mint hatályos szerv valamit engedélyez, akkor azt az MLSZ miért nem?

– A zalaegerszegiek mégsem kaptak engedélyt, pedig állításuk szerint ők is érdeklődtek a rendőrségnél.

– A törvény és a jogszabályi háttér mindkét városban ugyanaz, nem kellene külön elbírálás alá esnie a két esetnek. Jellemző a honi viszonyokra ez a sajátos jogértelmezés…

– Miért lenne fontos a pirotechnika labdarúgó mérkőzéseken?

– A pirotechnika biztonságos. Én nem tudok róla, hogy bárki megsérült volna Magyarországon pirotechnikai eszközöktől. Ez egy igen komoly hangulatfokozó eszköz lehetne, ha spontán, külön engedélyeztetési procedúra nélkül is használhatnánk. Sőt, adott esetben felpörgethetne egy teljesen leült mérkőzést! Beszélgettünk játékosokkal is erről. Ők nem csak szeretik, hanem kimondottan kérik is a fáklyákat és görögtüzeket. De ki merne megkockáztatni egytől-öt évig terjedő börtönbüntetést?

– Egyértelműen a szurkolói kártya ellen foglaltatok állás, a csak rangadókra kijárók várható elmaradása miatt. A Ferencvárosnál a hasonló félelmek ellenére – a nem hivatalos hírek szerint – mégis húszezer körül van a kiadott kártyák száma. Talán mégis működik ez a rendszer?

– Szerintem nem működik. Hol volt eddig ez a húszezer ember? Vagy akár ennek a fele? Az utóbbi időben több hír is érkezett a Ferencváros háza tájáról. Ezekből az derült ki, hogy nem volt minden igaz abból, amit korábban elénk tálaltak. Szerintem ez a húszezer szurkolói kártya is csak a médiának eladott történet volt.

– Pont a Videoton ellen mégis voltak tízezren…

– Szerintem nem voltak annyian. A hivatalos nézőszám 10000 volt, de ebben benne volt a 800 fehérvári szurkoló is. Ráadásul ezen a meccsen debütált a Fradi-busz hálózat, amely az ország minden pontjából hozott több száz szurkolót. Tény, hogy sokan voltak, de a szurkolói kártya nélkül még többen lehettek volna.

– Végezetül: mit tartasz a magyar ultrák legnagyobb erényeinek? És mik azok a dolgok, amiken sürgősen változtatniuk kellene?

– A legnagyobb erényük az, hogy még mindig léteznek. Csoda, hogy még vannak egyáltalán ultrák és táborok! A kilencvenes években egész Európából jöttek magyar bajnokikra érdeklődők külhoni szurkolótáborokból. Ez az érdeklődés pedig nem a magyar focinak szólt, hanem az ultrák teljesítményének. Manapság nagyon megfogyatkoztak a szervezett csoportok, de még mindig ott vannak minden meccsen, utaznak idegenbe és készülnek látványelemek is. Hogy min kellene változtatni? Nem is tudom…mi a saját utunkat szeretnénk járni. Elsősorban szeretnénk tovább szélesíteni a bázisunkat. Amiben úgy általánosságban fejlődhetnénk az a nagyobb összetartás. Ami komoly gond van a futballunkkal és a pályák körül, az nem az ultrák „sara”!
Forrás:168ora.hu


Készült: 2011.03.26.

Tovább olvasom

A lokomotiv tura

2011.03.09.

SZEGED AK – Lokomotív Moszkva Edzőmeccs Csütörtökön bombahír kelt szárnyra városunkba, illetve szurkolóink körében miszerint is a csapatunk az orosz "gőzmozdonnyal", a Lokomotiv Moszkvával kapott lehetőséget a megmérettetésre! Általunk olvasott online újságunk honlapján is megjelent a cikk, melyett pár üszkölődő hozzászóló írása mellett teljes elégedettség fogadott. El is érkeztünk az utazás időpontjához, melyet volt szerencsénk a csapatunk játékosaival, buszával megtennünk, amit ezúton is köszönünk! Mi szurkolók 11en vágtunk neki az útnak,négyen a USZ-ból,hatan az FG-ből,remek kis társaság verődött össze,.Ami különösen tetszett, hogy mindezt péntek délben nyugtázhattam... :) A buszon persze megkezdődött a már megszokott ráhangolódás, ökörködés, a hozzá illő italokkal vegyítve. Az odaút felén egyetlen megállásunk után, mindenki megkönnyebbülve (páran hektoliterekkel könnyebben), de annál vidámabban (La Bonita félédes veres Colával) folytattuk utunkat a sokak által ismeretlen Telkibe. Megérkezésünk eme nemes létesítménybe viccesen történt a már fentebb említett italok szerveztre való hatása miatt: - Üdv, Jó napot! Hol a retyó ?!?!?! - Ott arra, amelyiken a jel van... Dolgunk végeztével nyakunkba vettük a környéket, felderítve a lehető legközelebbi italkimérést. Elindulván kisebb nagyobb célokkal találkoztunk egy helyi jól szituált anyukával, megkérdeztük hát: - Kézcsókom, merre van itt egy kocsma ?! - Hát itt ha balra mennek ott van egy pizzéria :), és itt a szomszéd utcában pedig egy cukrászda... - Igen-igen de mi kocsmát keresünk, azt ismer e itt valahol? - Hát errefelé egy megállónyira van egy de az nagyon lecsúszott, füstös hely, tipikus kocsma... - NA MI PONT AZT KERESSÜK, köszönjük! Lokalizáltuk a helyet, hát megállt az idő ott...(hűtőben kb 6-8 sör, 2000. évi CKM és hasonló újságok) Ez a mennyiség gyorsan pótlásra került, miután a pultos hölgy elküldte a férjét szomszédos boltba :) Visszatérvén a sportközpontba megindultunk a mérkőzés helyszínére, amely legnagyobb sajnálatunkra nem a "jól-ismert" lelátós centerpályán került megrendezésre, henem közvetlen mellette-mögötte egy füves edzőpályán. Elfoglaltuk a helyünket, drapik a hálóra, és már indult is a labda útjára. Mérkőzés előtt tárgyalgattuk az esélyeket, és nem sok jóra számítottunk. Ellenben igen is volt keresnivalója ennek a remek lelkes csapatnak, akik felvették a kesztyűt európa és világhírű ellenfelükkel szemben. A labdabirtoklást kivéva teljesen egy lapon volt említhető a két gárda, annak ellenére, hogy az orosz és egyéb nemzetek sztárjai képviseltették magukat a pályán, keretben. A meccset végig szurkoltuk, kellő intezitással, kevés hullámvölggyel, jó nótákkal! Félidőben illetve meccs után rögtönöztünk egy kis focit általunk is, amolyan átmozgatás céljából a téli álom után... Hazaindulás előtt még visszatértünk a fent említett italozdába elbúcsúzni, illetve megnézni a sokak által kedvelt reality újabb összefoglalóját. Remek túra volt, ezúton is köszönjük mindenkinek a részvételt! Folyt. köv. a tavaszi szezonban!

Írta: alex
Készült: 2011.03.09.

Tovább olvasom

Összes oldal: 2db, aktuális: 1.
1 | 2 | Utolsó